Wetgeving blinderen en Q&A

Maak vandaag nog een afspraak om jouw auto te blinderen

Procarwrap is dé specialist in het blinderen van ramen. Van unieke carwraps tot aan car detailing. Bij ons ben je aan het juiste adres.

Wat is wettelijk toegestaan bij het blinderen van je autoruiten?
Je autoruiten laten blinderen heeft vele voordelen: schadelijke UV-straling wordt tegengehouden, je auto blijft koeler bij warm weer waardoor je tegelijkertijd energie bespaart, je pricacy wordt gewaarborgd en je autobekleding/interieur verkleurd niet. Blinderen kan in verschillende percentages van lichtdoorlatendheid en wij krijgen regelmatig vragen over wat er nou wel en niet is toegestaan. Hieronder tref je alle informatie omtrent wetgeving blinderen volgens het ‘Landelijk Parket Team Verkeer Openbaar Ministerie’.
Wetgeving blinderen
In Nederland is het niet toegestaan om de voorste autoruiten (vanaf de A-stijl) te voorzien van folies of coatings die de lichtdoorlatendheid beperken.
Ultra Chameleon folie op de voorruit is wettelijk wél toegestaan op de voorruit.

De achterruit en achterzijruiten (vanaf de B-stijl) mogen wel worden voorzien van een folie of coating, mits het voertuig beschikt over een rechterbuitenspiegel.
Controles wetgeving blinderen
De politie controleert frequent auto’s met donker getinte ruiten, omdat er doorgaans alleen gedacht wordt aan de privacy-factor van autoruiten blinderen. Zij beschikken over een meetapparaat die de lichtdoorlatendheid van autoruiten kan meten. In de Regeling Voertuigen is opgenomen hoe hoog de lichtdoorlatendheid van autoruiten mag zijn, als het percentage wordt overschreden, dan bestaat de kans een proces-verbaal te krijgen. Daarnaast kan het kentekenbewijs deel 1 (A) worden ingevorderd. In dat geval heb je vier weken de tijd om ervoor te zorgen dat het voertuig weer aan de gestelde eisen voldoet.
Toegestane lichtdoorlatendheid
Als bij controle blijkt dat de voorruit of de voorste zijruiten van een auto zijn geblindeerd of te weinig lichtddoorlatend zijn, wordt het meetapparaat ingezet om vast te stellen of de limiet van de lichtdoorlatendheid overschreden is. De lichtdoorlatendheid van de voorruit en de zijruiten aan de voorkant moet namelijk minimaal 55% zijn. Voor de achterruit en achterzijruiten mag je zelf de lichtdoorlatendheid bepalen.
Meting lichtdoorlatendheid
De politie kan bij een meting -inzake wetgeving blinderen- snel en eenvoudig vaststellen of de lichtdoorlatendheid van je autoruiten voldoende is. Als je twijfelt over het percentage lichtdoorlatendheid van je autoruiten, dan kunnen wij dit voor je opmeten en de folie vervangen met een percentage dat wél is toegestaan.
Hoe werkt de meting?
Aan beide zijden van de autoruit wordt er een meetcel bevestigd. De cellen “zien elkaar” door de ruit heen en meten hoeveel licht de ruit daadwerkelijk doorlaat. In de praktijk is het zo dat bijna alle autoruiten vanuit de fabriek al getint zijn waardoor het percentage lichtdoorlatendheid al lager uitvalt. Het is daarom verstandig voordat je een folie laat aanbrengen, de lichtdoorlatendheid van de ruit te laten controleren bij ons. Dit om te voorkomen dat de combinatie van de bestaande ruittint en de gewenste folie minder is dan het toegestane percentage.
Certificaat
Procarwrap gebruikt tintfolies van Xpel, deze worden gemonteerd volgens de wettelijke richtlijnen, geleverd met een keurmerkcertificaat en levenslange garantie. Wij meten tijdens en na de installatie van de folie het percentage, waarbij de waargenomen informatie samen met de voertuiggegevens op het certificaat worden vermeld.

Wil jij je autoruiten laten blinderen? Neem contact op voor een afspraak of kom langs in onze showroom om te bekijken hoe de verschillende percentages folie eruit zien op de ruiten!

Hoe kan ik een afspraak maken?
Stuur ons een e-mail op info@procarwrap.nl of bel 020-3080200
Welke voorbereidingen dien ik als klant te treffen?
De auto dient vooraf gewassen te worden (i.v.m. de stofgevoeligheid van de folie). Overtollige spullen zoals kinderzitjes en materie in de kofferruimte graag thuislaten.
Is de keuze van de folie van invloed op de prijs?
Wij hanteren voor (bijna alle) folies dezelfde scherpe prijs.
Is getint glas af fabriek warmtewerend?
Nee, warmtewering kan alleen worden verkregen door een gemetalliseerde film. Na installatie van onze film is het merkbaar -in voornamelijk de zomermaanden- dat de temperatuur in de auto behoorlijk zal afnemen.
Aan welke zijde wordt de folie aangebracht?
Aan de buitenzijde.
Worden de ruiten gedemonteerd?
Nee, dat is een zeer ouderwetse methode en tegenwoordig onnodig. Wij demonteren geen ruiten en dat heeft uiteraard veel voordelen, denk bijvoorbeeld aan rammeltjes of storingen die kunnen ontstaan.
Is het zicht vanuit de auto minder bij getint glas?
Nee, je kunt gewoon naar buiten kijken en zal het bijna niet merken vanuit de auto. Indien wij onze zeer donkere folie van 5% aanbrengen, is het zicht voor inzittenden iets donkerder dan gewoonlijk.
Is de folie geschikt voor achterruitverwarming?
Ja. Het is zelfs zo dat de folie de autoruit 80% minder zal beslaan. Dit heeft als voordeel dat daardoor de achterruitverwarming minder vaak ingeschakeld hoeft te worden.
Is de folie krasbestendig?
Ja. Indien dit niet het geval zou zijn, dan zou de folie bij het openen van de ramen krassen vertonen. De toplaag van de folie is uiterst hard, krasbestendig en heeft een lange levensduur.
Wat is het verschil tussen ramen coaten en ramen plakken met folie?
Ramen met coating zijn niet kleurvast. De kleur van de coating wordt beïnvloed door zonlicht, waardoor er na verloop van tijd een paars/blauwe kleur ontstaat. Bovendien heeft de coating geen krasbestendige toplaag. Als je voorkeur uitgaat naar folie, kies dan voor een kleurvaste- én krasbestendige filmlaag.
Hoe lang moet ik mijn auto afstaan voor het blinderen?
Wij hebben een auto ongeveer een halve dagdeel nodig en kunnen de werkzaamheden inplannen om 08:30 tot 13.30 of van 13:30 tot 17.30
Pro Car Wrap